I Need More

Sziasztok, Unatkozó Utazók!

Hogy vagytok? Én most egy hosszú, de néhány tekintetben rendhagyó blog kritikával jöttem. Remélem, végig olvassátok és benéztek Ti is a következő blogra.

Briana T. - I Need More


Kedves Briana!
Meg kell, valljam, ha Te azt mondtad volna nekem, hogy a kinézetről ne írjak belehaltam volna – hiszen már jó ideje kacérkodom azzal, hogy megkeresem a párosotokat egy kéréssel. Szerencsémre nem kellett elővennem a szeráfpengét, mivelhogy a fejlécet Te készítetted. Remélem, az itt leírtakkal nem foglak megbántani.
Nos, a fejléc és design első benyomásra nagyon ütős – bár én már az előző kinézetbe is bele voltam szerelmesedve. A fejléc nagyon szép, azonban meg kell említenem, hogy a cím nekem kicsinek tűnik. Ezzel nem azt mondom, hogy óriás betűméretekkel esztétikusabb lenne – így is nagyon szép – csak valahogy belevész a fejlécbe. A szín az „I need”-nél viszont fantasztikus. Igazából a fejlécen a tárgyak is tetszenek, de nem mindegyiket tudtam a történethez kötni. Vegyük például a virágot – ami amúgy nagyon szép és illik a fejlécbe –, vagy jobb oldalt fent a mécsesek (?). Viszont tetszik, hogy az egész fejléc egy olyan futurisztikus külsőt kap a lilás háttér és az elmosások miatt.
A design rész Mircsi keze munkája, ami ennek tudatában nem az a hétköznapi megoldás. A feliratkozók modul a fejléc mellett kap helyet, ami engem teljesen elvarázsolt, hiszen így a modulsáv nem lesz túl hosszú, zsúfolt. Összességében nagyon tetszik a design minden apró részletével – a szövegdobozoktól kezdve az elrendezésig minden. Az egyetlen számomra zavaró dolog az volt, hogy tabról olvastam és olyankor a háttér csak egy darabig látszott és alatta fehér volt – persze, ha lejjebb tekertem, akkor jött a háttér is, de mindig volt alatta egy nagy fehér rész.
A modulsáv elrendezésével éppen csak annyi gondom van, hogy szegény trailert és könyvborítót olyan alul találom meg. Ha innen nézem, mindkettő bekerülhetne a Fejezetek menüpontba – egyik alulra, másik felülre, egy keretet adva –, és így akár a trailer egy hangyányival nagyobb felületet kapna. Ezzel mondjuk, jócskán lecsökkenne a modulsáv hosszúsága. A bejegyzés sáv hosszúsága viszont lehet, hogy egy picit hosszú – mivel hosszú fejezeteket írsz –, szerintem elég lenne, ha a főoldalon 2 bejegyzés kapna helyet.
A Karakterek fül nagyon tetszik, a magam részéről kedvelem a karakterdobozos megoldásokat (a Riot dobozzal már találkoztam, s eléggé tetszett is). Nagyon tetszik, hogy mindenki kapott egy jelzőt és nem a száraz tényeket soroltad fel egymás alatt (hány éves, mi a foglalkozás, stb.), hanem egy-egy személyes gondolat kapott helyet. Mivel a karakterdoboz írható része elég nagy, s a betűk igen kicsik, ezért elég nagy az üres tér. Én ezt úgy orvosolnám, hogy mondjuk, egy lehelettel nagyobb betűméretet használnék ott is – a jobb olvashatóság érdekében –, és vertikálisan egy kicsit középebbre helyezném – a nagy üres tér elkerülése érdekében. Valamint feltűnt, hogy a nevek nem mindenkinél alul helyezkedik el, ami egy kicsit megtöri az egységet.
A Fejezetek menüpont letisztult és egyszerű, fel lehetne dobni a már említett trailer és/vagy könyvborító dologgal. Tetszik továbbá, hogy nem miniatűr betűkből kell kisilabizálnom, hogy melyik fejezetre kattintsak (ez a tabon rettentő hasznos egy dolog volt).
A Helyezéseim aloldal viszont egy kicsit meglepett. Amikor először megnyitottam nem értettem, hogy miért van olyan középre igazított cím, hogy „versenyek” valamint „helyezéseim” – hiszen két különböző megformáltságú alpontról beszélünk. Elkezdtem gondolkozni, hogy lehet, úgy kell értelmezni, hogy a versenyek a „főpont” és a már lezárult versenyeknél az eredmények kerülnek ki – az éppen futóknál pedig a versenyek szöveg alatt vannak a képek/elérhetőségek. Nekem ez nem egyértelmű, de biztos van benne rendszer.
Összességében szép összhatású blogról beszélhetünk és csak néhány – számomra – furcsaság kúszik a szem elé. Tetszik maga a design, fejléc és összhatás – remélem, tényleg marad végleg, mert illik a bloghoz és a történethez is.

Nos, rátérnék a történetre, ami ebben a kritikában/véleményben másabb lesz, ugyanis kb. 2 nap alatt – lett az volna egy is, csak a fogam nem hagyott – elolvastam a már megjelent részeket, kaptál egy 142. feliratkozót. Tudni lehet rólam, hogy semmilyen 1D-s blogot nem szeretek – magát az 1D-t is messziről kerülöm –, de a Zayn Malik AU-knak szoktam esélyt adni, ha jól van megírva.
Kezdeném általánosan, aztán belemegyek kicsit részletesebben is a dolgokba. A bejegyzések sorkizártra vannak állítva, ami alapvető, ha egy igényes blogot szeretnénk vezetni. A fejezetek hosszúságával maximálisan elégedett vagyok, hiszen – néhány rövidebbet leszámítva – elég terjedelmes egy-egy esemény tárgyalása. A jelen idő eleinte nehézséget okozott nekem – ritkán szoktam ebben az igemódban olvasni –, de nagyon tetszett, hogy a visszaemlékezéseket múltban írtad, dőlt betűvel. A tagolással az elején bajban voltam – nekem túl széttördeltnek tűnt –, de aztán ez a probléma az egyik pillanatról a másikra megszűnt.
Helyesírás ügyileg minden tiszteletem a Tied (illetve Tiétek, hiszen Mircsi egy remek béta, ha tényleg ennyire nem találni nyelvtani helytelenkedéseket) mivel abszolút nem figyeltem fel nagyobb hibákra. Viszont, a hatodik fejezet környékén észrevettem, hogy néha történtek elgépelések „veée” -> gondolom „vele” akart lenni – ha esetleg visszanézed majd a bejegyzéseket és elgépelést találsz érdemes lesz kijavítani. Mégsem az elgépelések idegesítettek, hanem egy bizonyos szócska, ami miatt én forgattam a szemem, fogtam a fejem és azon gondolkoztam „Briana, neked így, hogy áll össze ez a mondat?”, ez a szó nem más, mint a „még”. Rengeteg helyen használtad ezt a szócskát, pedig a helyes a „míg” lett volna – elvégre a szövegkörnyezetből tisztán látszik, hogy mit akartál kifejezni. Ilyenre egy példa a 28. fejezetből: „Sokáig tartott, még felépültem…”.
Nyelvtanilag szerencsére nem találtam elütéseket – sokan vesznek bele az igeidőkbe, de te sikeresen vetted az akadályt. Igazából az egy remek megoldás, hogy nem a már megszokott múlt időben írsz, hanem egy nehezebb megoldást választottál.
Összességében egy élvezetes és nem-Zayn-rajongók számára is élvezhető történetről beszélünk. Tökéletes a fejezetek hosszúsága és az ember csak úgy falja a fejezeteket – amikből jelenleg 28 van, de 30-ig van beszámozva a Fejezetek menüpontban.

Kedves Briana, kérlek, az új fejezettel siess, amennyire csak tudsz! A fogalmazásod előtt fejet hajtok, a bétád munkája – nem tudom mekkora befolyással bír amúgy a történetre – fantasztikus és szerintem mindenki egyet ért velem abban, hogy mennyire izgul Roxért.

1 megjegyzés:

  1. Drága Stella!

    Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen hamar megírtad nekem ezt a kritikát, jó volt olvasni minden egyes sorodat. Igyekszem javítani a felsoroltakon, a feliratkozást pedig köszönöm, remélem a továbbiakban sem fogsz csalódni. :)

    Puszi,
    Bri

    VálaszTörlés