Föld

Átírás alatt részben!

A bolygó

A blogot 2012. 10. 30-án nyitottam meg, amikor egy olyan oldalt szerettem volna vezetni, ami egy főblogként működhet – hogy a történetes blog mellett legyen egy személyesebb hangvételű is.
A blog címe kezdetben Dear Diary... Challenge is my life volt, de aztán Livi barátnőm is belekezdett egy személyes blogra, aminek Unatkozó Egyetemista lett a címe így engedélyt kérve – azután hogy ő megkérdezte nem zavar-e, ha neki is hasonló blogja lesz, mint ez – átneveztem Unatkozó Gimnazistára - majd ballagásom után Unatkozó (ex)Gimnazistára, azonban gyakran még mindig UG-ként hivatkozom rá.
Eleinte 30 napos kihívásokat akartam kitöltögetni – igen, UE forrása én vagyok, az én forrásom pedig a Tumblr –, de ez felborult mikor a könyves blogomat beágyaztam ide. Természetesen szerettem volna valami egyediséget is belevinni a dologba így létrehoztam a Beszéljünk a(z)… cikksorozatot, amiben mindennapos dolgokról írok a saját szempontjaimat figyelembe véve.
A 2015-ös évtől pedig kritika kérésre is lehetőség van, ugyanis azt a könyves oldalról nem hoztam át, viszont rájöttem, hogy elfér az is itt. Valamint felkerült a bakancslistám is, amiknél a kipipált dolgokat úgy fogom majd jelölni, hogy egy szösszenetet osztok meg róla – zenét, idézetet, beszámolót vagy képet.
Az oldalon jelenleg 12 magam sem tudom mennyi rovat van, erről bővebben lejjebb. A kódokért hálás vagyok a SHINE csapatának, Livinek amiért segít bogarászni őket; az korábbi designekért hálás vagyok a szerkesztőknek, akik segítettek nekem.

A kinézet

Egészen pontosan 2017. február 1-én kapta meg a blog a végleges kinézetét. Hosszas keresgélés és véglegesített döntés - miszerint én magam szeretném kódolgatni egyes részeit - után megtaláltam az elképzeléseimnek majdnem tökéletes megvalósulását. [Ez] a sablon tetszett meg nekem - és most láttam, hogy mióta én beállítottam még egy bloggerina ezt a sablont használta - de azért nem én voltam teljesen.
Megismerkedtem a sablonnal, elolvastam a szerkesztő csajszi dokumentumát - amit a sablonhoz mellékelt - és elkezdtem gondolkozni, hogy mit hogyan szeretnék átalakítani. Valamint azt is néztem, hogy milyen modulok kellenek nekem frissülve. Majd egy próbablogos tesztalakítás után átkerült U(ex)G-re és azóta is itt tündököl.
A fejléc számomra egyértelmű volt, hogy valami kis aranyos, a bloghoz passzoló és a jövőben esetleg minimális változtatásokkal járó legyen. Így felcsaptam a kis képszerkesztő programot és összehoztam ezt - ahol az évek múlásával nagy valószínűséggel változni fognak a képek. Hiszen lesz itt még kérem szépen lánykérés, esküvő, baba és diploma - no meg persze saját ház, és nagy mosolygós napok. A képen látható úriember az én örökkön-örökkém, István - aki meglepő módon nem próbált meg eltenni láb alól, amikor megmutattam neki az átalakított blogot.
A bejegyzésképek igazodnak a fejléchez, de ez egy olyan részlete a blognak, ami egészen biztosan így is fog maradni. Szerintem akkor is menni fognak a design-hoz, ha már esetleg a fejlécen frissebb képek lesznek.

A rovatok

Kezdetben 12 rovat volt, aztán cserebere és mindenféle szuperokos gondolat, valamint az álom sablon megtalálása ezt egy kicsit átszervezte. Most már vannak rovatcímek és rovatok - ezek azért kellettek, mert így pofásabb lett a lenyíló menü. Igazság szerint ezek nem rovatok, de kezdet kezdetén még úgy gondolkoztam, hogy rovatokat fogok alkotni.
Az Értékelések rovatcím egy olyan rovatcsoportot foglal magába, ami egy másik blogról lett áthozva, de örülök, hogy már itt vannak. Talán azt mondanám, hogy ez az egyik kedvenc rovatcsoportom, de egyben a legtöbb munkával járó is.
Könyvek rovatba tartoznak a könyvértékelések. Eredetileg ide tartoztak a cikkek is, de azokat gyorsan átköltöztettem. Megjelennek a már elérhető értékelések és azok, amik meg vannak írva, de feltöltve még nincsenek.
Filmek terén kicsit el vagyok maradva, de majd érkeznek azok is - ugyanis szeretek filmeket nézni, de mégse azok töltik ki a szabadidőmet.
Sorozatokból viszont előre látom, hogy nem lesz hiány. Nem csak a mostanság felkapottakról, hanem a régebbi sorozatokról is tervezek írni. Ide van talán a második legtöbb tervem a könyvek után - ugyanis filmek helyett sorozatokat nézek.
A Blog rovatcím alá tartoznak azon rovatok, amik a bloggerek és bloggerinák megsegítésére szolgál. Nem tartoznak ide a cikkek (azok külön érhetőek el), ezek inkább kódolás/design fejlesztésére törekszenek és vélemény kikérésre.
Design/blog kritika még a Kritikus szemmel blogomon - ami a könyves blogom volt - kezdtem bele és végül úgy döntöttem, hogy a könyvekkel együtt ezt is áthozom.
SHINE kódok lettek az első olyan kezdeményezés szerűségem, ami a blogger életet hívatott könnyebbé tenni. Mindenféle kódot láthat itt majd a kedves nézelődő - képpel és kis ismertetővel (mert a kódok nem mindig működnek együtt).
Sablonok menüpont is létrehozás került, mert miután megtaláltam ezt a sablont [ami a blogomon van], nos mindenhol ezt látom visszaköszönni. Ezért gondoltam Deviantart és egyéb lehetőségeket felkeresve segítem a design alapját keresgélőknek.
CSS/HTML segítségek is előkerültek végül – ez az a rész, amit én már a tanulmányaim előtt tapasztaltam és tanultam. A Tanácsadáson belül van lehetőség segítségkérésre, és az alapokon túl – amiket elég sok blogon fel lehet fedezni – én szeretnék egy kicsit mélyebben is beleásni a dolgokba (ha már egyszer a tanulmányaim egy kicsiny részét lefedik).
A Szabadidő rovatcímen azok a rovatok érhetőek el, amiket jobb esetben szabadidőmben követek el. Természetesen ide került a bakancslistám is, mert ahhoz is szabadidő kell – és néhány esetben kreativitás.
Kihívások tarkítják az életem, kezdetek kezdetén azért hoztam létre ezt a blogot, hogy kihívásokat teljesítsek és megismertessem a magyar blogger közösséggel azt a nagyszerű érzést, amikor valaki 30 napon keresztül minden nap posztol valamit, ami egy adott témáról szól. Igaz, én néha egyben letudtam – de a jövőben ez másként lesz.
Sütés-főzés címen az általam átírt, vagy kipróbált recepteket hozom el, képekkel. Szeretek több receptet összegyúrni és idővel remélem saját általam kitalált receptekkel is gazdagíthatom a recepttáram. Laktózmentes ételek – vagy laktóz mentesen is elkészíthetőeket – szeretnék sokat közzétenni, mert 2015. október 22. óta van valaki, akinek ilyen finomságokkal tudok igazán örömet okozni.
Utazgatások néven azon beszámolóim olvashatóak, amik különböző felfedezéseim rejtik – nem feltétlenül országra és városra kell gondolni. Különböző éttermek, szórakozóhelyek és szállások kerülnek górcső alá.
Bakancslista szerintem minden személyes blogon feltűnik, így az enyémen sem maradhatott el - tekintve, hogy a [Pinteresten] már volt is. Igyekeztem egyfajta csoportosítást végezni, de nem mondanám, hogy maradéktalanul elégedett vagyok vele - a legtöbbet kihoztam belőle, amit lehetett.
A Fejtegetések rovatcím takarja mindazt, amit nem lehet két mondatban összefoglalni. A kissé objektívebb cikkek és a kicsit szubjektívebb rovatom, a Beszéljünk a(z)…, valamint a tanácsadás fut itt.
Cikkek/vélemények a tárgyilagosabb, de néhol személyes bejegyzések. Igazság szerint nem tudom nem beleszőni a saját nézőpontom a bejegyzésekbe, de szerintem nem is kell – hiszen minden cikkíró beleszövi egy kicsit a saját gondolatát a cikkeibe.
Lakástól családig az egyik olyan rész, ami folyamatosan bővül és a személyes tapasztalatok mellett egyfajta tippek és trükkök aloldalként is funkcionál. Azért került külön oldalra a Lakás&Házasság&Család rész, mert rájöttem, hogy így több mindent elmesélhetek.
Beszéljünk a(z)... viszont teljesen személyes vonalon indult el és habár vannak terveim, amik nem annyira személyes sztorin alapulna egyelőre ez marad a személyes-cikkes részlegem.
Tanácsadást is létrehoztam, mindenféle témában – sajnos ez idáig még nem érkezett egy kérdés sem – és szeretnék ezzel foglalkozni komolyabban is. Mindig is szerettem volna egy ilyen alpontot és örülök, hogy idővel ez is megvalósult.
Az Iskola rovatcím természetesen nem maradhatott ki – hiszen a blog nevében benne van a gimnazista és én továbbtanultam. Úgy gondolom, hogy a középiskolások és a főiskolások (akik egyetemisták is lehetnek, egyre megy) azok, akiknek több mindent lehet írni. Általános iskoláról talán majd a gyerekeim olyan korában lehet számítani, amikor aktuális lesz.
Középiskola, amiről már visszatekintve tudok pár tanácsot írni, de a Besorolatlan menüpontban rengeteg bejegyzés van, ami a középiskolás éveimről szól, hiszen majdhogynem akkor kezdtem, mikor 9.-es lettem. Itt tanácsok és tippek, na meg egy különleges „Párom és én – múlt és jelen” összehasonlítás is vár – ugyanabba a középiskolába jártunk.
Főiskola terén kicsit még beszokóban vagyok – nagyon sokszor érzem úgy, hogy nem vagyok odavaló – tehát ide lélekerősítők és tippek jönnek. Valamint ide is készül egy múltat és jelent összehasonlító bejegyzés, mivel a párommal ugyanarra a főiskolára is jártunk.
A Befejezett rovatcím takarja azokat a rovatokat, amik ilyen-olyan okból megszüntetésre kerültek.
KétKedvenc néven az a rovatom futott, amit nagyon szeretnék egyszer új életre kelteni, de már elvesztettem az ihletet hozzá. Pedig itt a háttérben jó pár bejegyzésnek megvan a címe, szóval erre azért nem mondanám, hogy végleg elbúcsúztam tőle – kicsit pihen, nagyon elfáradt.
TeljesítményTúrák lett az első olyan menüpont, ami sajnos ide került. Az oka az a prózai dolog, hogy inkább sétálgatok és felfedezek új helyeket mint effektív túrázok.
A Besorolatlan rovatcím alatt nem rovatok futnak, hanem éves lebontásba lehet rákeresni azokra a bejegyzésekre, amiket nem tudtam besorolni sehova. Ezek amolyan egyéb bejegyzések, amik személyes releváns álláspontot nem tartalmazó, illetve visszatérés és eltűnés bejegyzések.