Amerikai palacsinta | Recept

Recept

Amerikai palacsinta
1.5 dl tej
2 db tojás
1 db tojás fehérje
40 g vaj (olvasztott)
20 g porcukor
200 g finomliszt
3 db tojás
1 csomag sütöpor

sütés-főzést!

Története, elkészítése

 Marcival kitaláltuk, hogy míg nincsenek otthon a szülei és miénk a lakás sütünk valamit. Vagy egy tucat recept pihent a gépén megnyitva, amikor elkezdtünk szortírozni. Mindenképpen valami egyszerűt és viszonylag gyorsat szerettünk volna, amit kétszer is el tudunk készíteni – egyszer este, egyszer reggel. Akkor találtuk ezt az amerikai palacsinta alapreceptet, amit kis változtatásokkal ugyan, de megvalósítottunk.
Az első adagot úgy készítettük el, ahogy le volt írva, de nem úgy sikerült, ahogy elterveztük. Ehetőnek ehető volt, de nem volt édes – márpedig mi édes palacsintát készültünk sütni. Valószínűleg azért alakult így, mert juharszirupot is ír a recept, ami nálunk nem volt.
Az első adag első palacsintája
Másnap már úgy készítettük el, hogy szárnysegédem bele-bele kóstolgatott a tésztába mi a helyzet az íz világgal. Sikerült egy igazán finom tésztát létrehoznunk így másodjára. A lényeg, hogy kb. a háromszorosát tettük bele a cukornak. A tészta állaga a hagyományos palacsintáénál sűrűbb lesz.
Mindent keverjünk össze egy tálban kivétel azt az egy különálló tojá(fehérjét), mert azt majd közvetlenül a sütés előtt kell belekeverni miután puha habbá verjük. Elméletileg sütés előtt pihentetni kell a tésztát legalább két órán át – az első alkalommal nem vártunk, a másodiknál három órát is, semmi különbség sem volt –, de ha ezt kihagyjuk sincs semmi gond.
Az eredeti recept azt írja, hogy a serpenyőre 4 evőkanálnyit csurgassunk, azonban bőven elegendő két evőkanál is – már ha a kívánt, s leírt adagot szeretnénk elérni, ami amúgy 12 db. Elég sűrű a tészta így nem kell aggódnunk, hogy esetleg túlságosan szétfolyna és nem pici palacsintakorongokat kapunk.
A legnagyobb probléma nem a tészta összekeverése, hanem a palacsinták kisütése – ugyanis nem olyan egyszerű megfordítani ezeket a kis pacákat, mint nagy társaikat. Az én mottóm az lett, hogy „Ha oldalt már megsült, fakanál a kézbe és megfordít!”, azonban fontos, hogy mikor megfordítottuk a palacsintát ne próbáljuk meg középre igazítani a tésztát rögtön, mert csak szétcsúszik.
Mi Nutellával és lekvárral kentük meg a tetejét, ami így is ízletes – bár a Nutella hogyan nem?! Azonban ehetjük úgy is, ahogy az amerikaiak – juharsziruppal. Illetve, ha az eredeti receptet veszitek alapul és nem teszitek bele a juharszirupot, akkor akár még sós desszertként is elfogyaszthatjátok vajjal megkenve, ráolvasztott vajjal és mellé egy kis sonkával.
Kenjük ki vajjal a sütőt mindegyik előtt
Tészta mennyisége


Az elkészült palacsinták száma 10-12 db

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése