Angyalok Háborúja

Fehér Laura - Angyalok Háborúja

Nos, a kinézetről beszéltünk már, hiszen ez egy deviantartos design, amit nem egészen sikerült személyre szabni. Arra bátorítanálak, hogy próbálj meg keresni egy design oldalt – sajnos most elég sokon van szünet, de nem lehetetlen találni. Addig, amíg nem sikerül orvosolni a dolgot azt tanácsolom, hogy az oldalakat (Főoldal, 1. évad) próbáld meg oldalra tenni, mert ez így eléggé rendezetlen.
Sem a chat, sem a szövegdoboz kódja nem illeszkedik a modulsáv szélességéhez. Ezek a designek, amiknek átlátszó a bejegyzés hátterük azért nem szeretem, mert alig lehet kiolvasni a betűket, ráadásul Te a 14. fejezetig szürke betűszínt használtál, amivel az olvasóknak meggyűlhet a baja – már az új olvasóknak, hiszen nem tudom milyenek voltak az előző designek, lehet azokon el lehetett olvasni.
Feltűnt, hogy a bejegyzések szövege nincsen sorkizártra állítva, ami rombolja az összhatást – a legtöbb blogon már felhívják a figyelmet arra, hogy nem szép az a bejegyzés, aminek a végei össze-vissza vannak, sorkizárt a király.

Nem akarlak megbántani, de úgy érzem számodra kell az építő kritika. Elolvastam az első két fejezetet, valamint a 15. és 16. fejezetet. Azért így gondoltam, hogy beleolvasok, mert így láthatom a változásokat/visszaeséseket.
1. fejezet:
Nos, az első fejezet tele van párbeszéddel, ami rettentően zavaró – régebben én is elkövettem ezt a hibát –, de sok olvasással és gyakorlással lehet javítani a dolgon. Viszont helyesírási hibákat nem nagyon találtam.
Nekem valahogy a főnök és Clary kapcsolata inkább olyan baráti, én legalábbis a főnökömet biztosan nem tegeztem volna le. Az, hogy a hátteret megpróbálod beleszőni a történetbe nem rossz, de a kivitelezés nem tökéletes.
Van még egy hiba, ami szúrja a szemem:
- Hát, akkor nyomás is aludni, ugyanis lenne egy kérésem, amihez kipihentnek kell lenned, hogy tudj koncentrálni. - mondta neki a főnök, nem értve a célzást.  -> Ebben a mondatban elkövetted azt a hibát, amit még nagyon sokan, ha párbeszédet írsz és kijelentő mondta, de utána még cselekvést is írsz mögé, akkor a párbeszéd részbe pont nem kell (kiemeltem azt a pontot, ami felesleges)!
2 fejezet:
Néha múlt időben, néha jelen időben írsz – egyeztess, mert ez így nagyon szétesik. A tőmondatok itt elharapództak, és a párbeszédek is maradtak többségben. Észrevettem egy logikai bakit, az első fejezetben Clary megtudja a srác nevét viszont ebben a fejezetben azt írtad „de akkor sem fogjuk tudni, hogy ki ő…”.
Clary személyisége inkább egy 14 éves – lehet sokat mondtam – lányáéhoz hasonlít, mintsem egy 18 éveséhez. Aisha csak úgy belecsöppent az egészbe, azt se tudta ki ő – ide kellett volna valami szöveges rész, amiben megjelenik Aisha.
15. fejezet:
Néha hiányzik az alany a szövegből így értelmetlen – nem lehet tudni ki beszél. Még mindig tőmondatok vannak – legalább két tőmondat között lenne valami kötőszó, de nincs – és értelmetlen a cselekmény. Például elindulnak, aztán félúton valamikor bekötik a szemüket?
Thomas hirtelen a barátjuk lett – legalábbis mivel felajánlotta, hogy szólítsák Tomnak nekem ez ugrott be. Jelen esetben a „Tom-nak” helytelen, hiszen nem olyan külföldi név, aminek kötőjeles toldalékolás kellene.
A fejezet közepe felé kellemes meglepetés ért, mivel nem csak tőmondatokat, hanem összefüggő összetett mondatokat is olvashattam. Logikai hiba itt is van, például Tom kerekperc megmondja, hogy tudja milyen Clary fajtája, mirepár perccel később Clary azon gondolkozik Tom vajon tudja-e, hogy micsoda. Az „estélyük” és estéjük között van egy kis különbség – míg előbbi az estély toldalékolt alakja, addig utóbbi az este toldalékolt alakja.
16. fejezet:
Azt hiszem nem kéne meglepődnöm, de megint megemlítem a tőmondatokat. Ellensúlyozza valamennyire, hogy hosszú fejezeteket írsz, de a történet eléggé összecsapott – értem ezalatt a cselekményt, amikben logikai bakik vannak.

Azt tanácsolom, hogy a következő évadot jobban néz át, kerüld a tőmondatokat és merd bemutatni a világot és a szereplőket. Az alapötlet nem rossz, csak a kidolgozásával vannak problémák – keveselltem a világot bemutató részeket és az érzelmeket.

1 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon szépen köszönöm a kritikát, okultam belőle! :)) A részeket alapvetően nem szürke betűkkel írtam, akkor változott meg a bejegyzések színe, amikor felraktam a designet. Igen, a helyesírásommal kicsit gondban vagyok, következőnek jobban odafigyelek erre. Én is észrevettem, hogy sok a tőmondat, bár, pár darab direkt lett tőmondat, hogy egyes részeket kihangsúlyozzon. Igen, a második fejezetnél elrontottam azt a mondatot, pontosabban rosszul fogalmaztam meg. Miután Clary, akkor még csak távolról látta a fiút, így nem tudta volna pontosan leírni, hogy hogy nézett ki. A 15. fejezetnél, bár nem derült ki, de 'Thomas', nem a valódi nevét adta meg, ezért mondta, hogy hívják csak Tomnak. A kötőjeles hibáért pedig köszönöm, hogy szóltál! Én is észrevettem, hogy összecsapottak a részek, ezt megpróbálom majd kijavítani. Az a baj, hogy mindig eszembe jut egy új történet, és ezzel sem volt másképp. Leírtam a tartalmát, hogy miről szóljon, és a tartalom nem olyan rossz, de azt már nem tudom, hogy hogyan valósítsam meg, hogy mivel töltsem ki a történetet még. De következőnek tényleg odafigyelek ezekre, és nagyon szépen köszönöm a kritikát!

    VálaszTörlés